Tłusty czwartek
Dodane przez admin1 dnia 31/01/2008


Tłusty Czwartek otwiera ostatni tydzień karnawału. W tym dniu nie może zabraknąć nadziewanych różą pączków, słodkich racuchów, pachnących faworków. Tym bardziej, że jak wieść niesie, jeśli ktoś w Tłusty Czwartek nie zje ani jednego pączka - nie będzie mu się wiodło...

Rozszerzona zawartość newsa
Pączki z nadzieniem różanym

Przygotowanie: 1 godzina

Trudność: łatwe


Składniki

• 60 dkg mąki

• 1 szklanka mleka

• 5 dkg drożdży

• 13 dkg masła

• 8 dkg cukru

• 8 żółtek

• 2 jajka

• 1 kieliszek araku lub rumu (40 ml)

• 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny

• szczypta soli

• 1/2 szklanki cukru pudru

• 1 szklanka konfitur z róży

• 1 kg smalcu do smażenia


Etapy przygotowania

1. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, mlekiem i 2 łyżeczkami mąki. Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia.

2. Żółtka i jajka utrzeć z pozostałym cukrem i masłem na pianę. Dodać wyrośnięte drożdże, mąkę, szczyptę soli, arak i skórkę z cytryny.

3. Ciasto dobrze wyrobić, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Następnie formować omączoną ręką małe pączki, nadziewać je konfiturami i układać na stolnicy, aby urosły.

4. Ciasto na pączki jest dosyć rzadkie, dlatego rozlewa się po stolnicy, tworząc placki, ale po wrzuceniu na wrzący tłuszcz pączki staną się ponownie okrągłe.

5. W głębokim rondlu rozgrzać smalec. Wkładać pączki, smażyć je na rumiano (przewracać podczas smażenia), a potem osączać na bibule i gorące posypywać cukrem pudrem lub smarować lukrem z dodatkiem skórki pomarańczowej





źródło: www.onet.pl